A Hadúsági Regionális Culinary Teamot a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósulhatott meg.

 

 

 

Beszámoló

 a Willeroy & Boch Culinary World Cup szakácsvilágversenyről, melyet 2018. november 23-és 29 között rendeztek meg Luxemburgban.

A Hajdúböszörményi Gasztronómia Egyesület benevezte és indította a Hajdúsági Regionális Culinary Team-ot a Willeroy & Boch Culinary World Cup elnevezésű szakács világversenyen.

A Luxemburgban rendezett világverseny a világ legrangosabb eseménye. A világ 5 kontinenséről 72 országból érkeztek a versenyzők. A gasztronómiai verseny több kategóriában zajlott, melyet 59 tagú zsűri bírált a versenykiírásoknak megfelelően.

A Hajdúsági Regionális Culinary Team a Régiós csapatok közötti versenyben indult és képviselte hazánkat, a Hajdúságot, Debrecent és Hajdúböszörményt.

A csapat tagjai :

 • Rédai Attila Világbajnoki aranyérmes mesterszakács és executive chéf, szakmai felkészítő, csapatkapitány (Sárrétudvari)
 • Gajdán Antal Világbajnoki bronz, Olimpiai ezüstérmes chéf, szakácsmester (Hajdúböszörmény)
 • Gajdán Attila Világbajnoki ezüstérmes, Olimpiai bronzérmes chéf, szakácsmester (Hajdúböszörmény)
 • Balog Szabolcs Olimpia Bronzérmes chéf (Debrecen)
 • Orgován Dániel magyar bajnok szakács (Mándok)
 • Szatmári Antal magyar bajnok szakács (Hajdúböszörmény)
 • Mile József Világbajnoki aranyérmes mesterszakács és executive chéf, szakmai tanácsadó (Szerep)
 • Varga Dóra magyar bajnok cukrász (Budapest)
 • Kollonay István mestercukrász (Nyíregyháza)

Továbbá technikai személyzet is kísérte a csapatot, akik elkészítették és összerakták a versenyasztal a helyszínen. Fotó és videó készítő, projektmenedzser, és koordinátor is volt a csapattal.

A feladat egy 3m x 3m-es asztalon kellett tálalni az ételeket, melyek a következők voltak:

 • 2x különféle, hidegen készített hidegen tálalt fingerfood 6 személyre
 • 2x különféle, melegen készített hidegen tálalt fingerfood 6 személyre
 • 1 különálló display tányér, amelyből mindegyiken egy-egy darab van elhelyezve.
 • egy ünnepi svédasztalos hidegtál 8 főre és egy dekoratív tál, hogy a szűri az adagok méretéről optikai benyomást szerezhessen.
 • 3 előétel, melyből egy meleg előétel hidegen tálalva és kettő különböző hideg előétel
 • 5 fogásos elegáns gasztronómiai menü 1 főre tálalva, mely desszertet is tartalmaz.
 • 4 különböző dekoratívan tálalt desszert egy személyre, melyből 1-nél fő alapanyag a csokoládé, 1-nél fő alapanyag a gyümölcs 2-nél a fő alapanyag szabadon választható
 • 6 személyre 4-4 fajta petit four-ok , 1 tányéron mindegyikből egy-egy darabkóstolásra
 • A zsűri figyelembe vette a prezentációt és ötletgazdagságot, a kompozíciót, a helyes és szakszerű elkészítést, technikákat, tálalást és elrendezést.

A versenyt hónapokon át tartó versenyfelkészülések, előkészületek előzték meg.

Gondosan meg kellet tervezni a versenykiírásnak megfelelő, munkát, le kellett a feladatokat osztani és gyakorolni.

A verseny előtt 2018.10.17-én volt a tréningmunka kiállítás, amikor a csapat felkészültségéről adott számot sajtótájékoztatón keresztül. Meghívott vendégek a támogatók, szakmai sikereket elért szakemberek és a versenyzők családtagjai barátai voltak. A kritikákat tanulságként értékelte a csapat és a szakmai felkészítők is.

Az indulás 2018.11.22-én volt Hajdúböszörményből. Luxemburgba másnap érkeztünk meg. Elfoglaltuk a szállást. Igyekeztünk a délután 5 órakor tartandó megnyitóra, melyen nagyon szépen szakácsruhában öltözött szakácsokkal tele hatalmas csarnokban, óriási örömök és izgalmak közepette elkezdődött a megnyitói ceremónia. Felsorakoztak a szervezők és a Szakács világszövetséget képviselő szakemberek, zsűritagok. Minden országbeli résztvevőt köszöntöttek, bemutattak. Magyarországról a Nemzeti csapat, a katonai csapat, a békéscsabai regionális csapat, mi és az egyéni versenyzők a széksorokat együtt foglaltuk el, itt is érzékeltetve a nagyvilágban valamennyien magyarok vagyunk. A megnyitó ünnepi beszédeit követően látványos show műsor következett. A résztvevőket állófogadással vendégelték meg a házigazdák.

A csapatunk még az nap este elkezdte az előkészületeket a bérelt konyhánkon. Mindennek meg kellett találni a helyét, majd a késő hajnali órákban pár órára aludni térhetett a csapat. Kora reggeli kezdés a konyhán a forgatókönyv szerint el is kezdődött. A csapat tagjai tették a dolgukat, készültek az ételek, a desszertek. Jól haladtak a munkával, mert 25-én reggelre a kiállító csarnokba kellett letenni a versenymunkát. Alvás nélkül reggel 5 órakor már a kapunyitáskor igyekezett a csapat elsőnek elfoglalni a már előző este a csapat számára összeállított versenyasztalt. Szigorú szabályok szerint a csapatból 5 fő rendezte az ételeket, desszerteket 3 fő segítette a munkát. A technikai személyzet a szükséges eszközöket kicsomagolta, a már nem szükséges eszközöket eltette. A zsűri közben folyamatosan figyelte az előkészületeket, figyelte minden a kiírásnak megfelelően kerül fel a versenyasztalra. Igyekeztünk, mert a megadott időre az asztal környékét el kellett hagyni. Mi el is mentünk a megérdemelt reggelit elfogyasztani és utána 3 óra alvás következett.

Délután kimentünk az Expóra, hogy lássuk mások munkáját is. Nagyon sok fotót készítettünk. Sok ismerőssel, versenytársakkal találkoztunk. Legjobb lehetőség ilyenkor a tanulásra a már kitűzött következő versenyre való felkészüléshez az információ, az ötletek gyűjtése.

Este hat órakor elkezdődött az eredményhirdetés, melyen izgatottan várakoztunk. A szervezők ismét felsorakoztak és az, az napi több féle kategóriákban indult versenyzők eredményeit láthattuk. A csapatunkat Világbajnoki Bronzéremmel jutalmazta a zsűri.

Meghatódottak voltunk, hogy felléphettünk a dobogóra. Nekünk tapsoltak a többi csapattársak. Jó volt abban a pillanatban magyarnak lenni. Az eredményhirdetés után az oklevelekkel, érmekkel elmentünk a diadal falhoz fotózni, melyet erre az alkalomra készítettek. Utána a versenyasztalnál készítettünk fotókat. Az egész ceremóniát a technikának köszönhetően élő adásban közvetítettünk az idehaza nekünk szurkolóknak.A kiállítóhelyen sok-sok gratulációt fogadott a csapat. Sokan akartak maradandó emléket készíteni a versenyzőkkel.

Este még visszamentünk a konyhára, mert az egyéni versenyzőnk még készült. Ő másnap állította ki a munkát. A csapattagjaink segítették és a már feleslegesnek tűnő eszközöket visszarakták a buszba. Hajnalban ugyan az a program kezdődött csak most egyéni versenyzővel. Újra kipakolás, pihenés, kilátogatás a csarnokba ezúton már tanulmányi úton, expo látogatáson vettünk részt. Este eredményhirdetés, mely egyéniben is világbajnoki bronzérem lett. Verseny után a konyha teljes kiürítése, takarítása volt a feladat. Így ezek után jöhetett a megérdemelt alvás.

Az utolsó napunkon csak a tanulmányi munka maradt. Sikerült sok-sok fotóval gazdagabbnak lenni. Már volt idő a bevásárlásra is. Mindenki valami maradandó emlékkel szeretett volna hazatérni, a legjobb szakácskésekből vásároltak csapattagjaink.

Mindezek után 2018.11.27-e délutánján elindultunk haza, rengeteg élménnyel tele.

2018.11.30-án hajdúböszörményben sajtótájékoztató keretében beszámolót tartottunk az eredményeinkről. Filmet vetítettünk. A meghívott vendégek a média képviselői, a támogatók, hozzátartozók és barátok voltak. Itt ragadtuk meg az alkalmat, hogy megköszönjük támogatóinknak a segítséget. A csapat még a fáradalmakat ki sem pihente, de már bejelentettük, hogy a következő verseny 2020 februárjában a stuttgarti szakácsolimpia lesz. A Hajdúsági Regionális Culinary Team újult erővel, új csapatösszeállítással 2019 márciusában elkezdi a felkészülést.

A Hajdúböszörményi Gasztronómia Egyesület a versenyeztetéshez szükséges egyenruhát a támogatók logóival, a szállást, utazási költséget, alapanyagokat, segédanyagokat, utazáshoz szükséges élelmet, kiadványokat, konyhabérlést, eszközöket támogatók által, pályázati forrásból és önköltségből tudta finanszírozni.

A csapatról a médiában jelentek meg írások, tv adások, melyek a google keresőjében beírva megtalálhatók.

Köszönjük az Auchan Debreceni Áruház vezetésének a támogatását, az adományait.  A Hajdúböszörményi Gasztronómiai Egyesület által benevezett és világversenyen részt vett a Hajdúsági Regionális Culinary Team, akik BRONZÉREMMEL öregbítette Hajdú-Bihar megye gasztronómiai hírnevét a régiós csapatok közötti versenyben.

Hajdúböszörmény, 2018.12.01.

                                                                         Gajdán Antalné egyesületi elnök

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A felhasználói élmény fokozása érdekében a weboldal sütiket használ.

További információért klikkeljen ide.

Elfogadom

Kedves Gasztronómiát Kedvelők, Kedves Főzőcsapatok!

2020. szeptember 5-ére terveztük a XI. Bezermeni Vigasságok Gasztronómiai Napot megrendezni.

Egyesületünk több hónapja próbálja szervezni és alakítani a rendezvényt, de közgyűlésünk úgy döntött, hogy a vírushelyzetre való tekintettel sajnos le mondjuk a szabadtéri eddig megszokott módon való verseny megszervezését.

 Helyette:

Egyesületünk egy internetes, ételfotó versenyt hirdet " Bezermeni Vigasságok csendesen otthon maradunk" címmel.

VERSENYKIÍRÁS

Témája: Ételkészítés a családdal szabadtűzön bográcsban és a Hajdúságban fellelhető őshonos állatok húsából készült népi étel legyen.

Desszert szabadon választható.

A fotók mellé kérjük- a csapat nevét- az étel nevét- desszert nevét.

Kérjük a receptet is, melyek közül majd a legjobbakat ismertetjük oldalunkon.

Három fotót kérünk készíteni

1. Az étel alapanyagainak előkészítése

2. Az étel főzése

3. Az étel tálalása

Mindegyik fotón látszani kell a csapat ételét készítőjének valamint egy az napi napilapnak a kitálalt étel mellett, hogy a dátum is látszódjon.

A versenyfotók készítésének ideje

2020 szeptember 7-13 ig készülhet.

Beküldés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2020.09.13. éjfélig.

A csapatok 1- 3 helyezésig lesznek díjazva.

1 . Welness hazai hotelben három napra két före

2. A Nyíregyházi Vadasparkba belépő két főre

3. A Jótékonysággal egybekötött Gasztrómiát Kedvelők báljába belépő két főre.

A zsűri hazai neves szakácsokból áll.

Eredmény hirdetés 2020.09.16- án 16 órakor élő bejelentkezéssel a Facebookon.

Várjuk a nevezéseket.

Jó versenyzést kivánunk

Hajdúböszörményi Gasztronómiai Egyesület

Megértéseteket köszönjük!

Reméljük jövőre megvalósíthatjuk a XI Bezermeni Vigasságok Gasztronómiai Napot

Üdvözlettel: Gajdán Antalné, egyesületi elnök