Versenyfelhívás!
Az idei évben hagyományteremtő jelleggel versenyt hirdetünk szakács, cukrász, felszolgáló szakmákban felnőttek és tanulók részére, melyre az iskolákat képviselő versenyzőket is szeretettel várjuk.
Új kihívásnak tekintjük, amikor a verseny megrendezését elterveztük. Az ismert gazdasági helyzet nem könnyíti meg a munkánkat. Tény, hogy ezekre a versenyekre szükség van, hiszen a sikerélményen túl lehetőség van a tudásszint felmérésére, új technikák, trendek megismerésére is.
Bízunk benne, hogy az indulók magas létszámmal jelentkeznek és sikerül egy jó hangulatú, mindenki számára sikeres rendezvényt létrehozni.
A Bocskai Strand- és Termálfürdő épületének aulájában (4220 Hajdúböszörmény Uzsok tér 1.sz)
2020. szeptember 05.-én (szombaton) kerül megrendezésre.
Ezúton kérünk minden kollégát és versenyzőt, hogy jelenlétükkel, munkájukkal emeljék a verseny színvonalát és öregbítsék hazánk gasztronómiai hagyományait. Bízunk benne, hogy jó szervezéssel és a színvonal tartásával az elkövetkező években is ott szerepelhetünk a hazai versenyek között.
A verseny fő támogatója: a Hajdúböszörményi Gasztronómiai Egyesület
A verseny szakmai fővédnöke: Rédai Attila világbajnoki aranyérmes mesterszakács és executive chéf.
A bemutatott alkotások értékelését nemzetközileg elismert, magas szaktudással rendelkező hazai zsűritagok végzik, döntésük megfellebbezhetetlen.
Versenykategóriák felnőttek és tanulók részére
"A" kategória: szakács-hidegkonyha
1db 3 személyes dísztál + 1 kóstoló adag (display) tányérra tálalva 3db hideg vagy 3db meleg előétel hidegen tálalva
"B" kategória: szakács-melegkonyha (melegen elképzelt-hidegen bemutatott)
egy éttermi tál 3 személyre + 1 kóstoló adag (dysplay) tányérra tálalva egy három fogásos menüsor
"C" kategória: cukrász
1 db dísztorta vagy díszmunka szabad témaválasztással (karácsony, szilveszter, farsang, esküvő, stb.)
4 db különböző tányérdesszert (hidegen vagy melegen elkészítve – hidegen bemutatva)
"D2" kategória: cukrász artisztika
1 db dísztorta vagy díszmunka szabad témaválasztással (karácsony, szilveszter, farsang, esküvő, stb.)
4 db különböző tányérdesszert (hidegen vagy melegen elkészítve – hidegen bemutatva)
"F" kategória: felszolgáló
A versenyzőnek 1 db 4 személyes alkalmi díszasztalt (max. 3x4 m) kell megteríteni szabadon választott témában. Készítsen az alkalomhoz illő menüt, az italkínálattal együtt, amit ízléses menükártyán bemutat, szakmai elvárásunknak megfelelően. A terítéshez szükséges eszközöket (asztal, szék), tárgyakat (menükártya, dekoráció, textília, evőeszközök) a versenyzőknek kell biztosítan
A szakács zsűri az értékelésnél figyelembe veszi:
- Megjelenés, újszerűség vagy hagyománytisztelet. Étvágygerjesztő, ízléses, elegáns megjelenés, modern stílus.
- A kiegyensúlyozott táplálkozás kritériumainak megfelelő összetétel. A felhasznált anyagok ízben, színben és arányokban harmonizáljanak. A tálalás legyen célszerű és könnyen adagolható.
- Az elkészítés legyen szakszerű, modern, a mai konyhaművészetnek megfelelően.
- A tálalás legyen pontos, tiszta! Ne használjon mesterséges díszítő anyagokat! Az egyes anyagok formázása és elkészítése ne legyen időpocsékoló. Nagyobb számú vendégeknek is kivitelezhető legyen.
- Törekedni kel az újszerű tálalási megoldásokra és a célszerűségre!
A Cukrász zsűri az értékelésnél figyelembe veszi:
Megjelenés, újszerűség: étvágygerjesztő, gusztusos prezentáció, elegáns tálalás.
- Összetétel: ízlésben, színben és ízben harmonizáló összeállítás.
- Szakszerű elkészítés: a modern cukrászat elvárásainak megfelelő szakszerű elkészítés és betöltés.
Tálalás: tiszta, gondos elrendezés, mely lehetővé teszi a könnyű adagolást, a korrekt szervírozást.
A verseny időpontja: 2020. szeptember 05. szombat
A verseny helyszíne: Hajdúböszörmény, Bocskai Strand- és Termálfürdő épületének aulája.
4220 Hajdúböszörmény Uzsok tér 1.sz.
A résztvevők 2020.szeptember 05.-én reggel 6 órától vihetik be alkotásaikat és a díszítéshez használt eszközeiket a verseny helyszínére. A versenymunkák elhelyezésére 9 óráig van lehetőség. Asztalméret: 80 x 140 cm. Ettől eltérő igényeket kérjük jelezni. A dekorációról és a munkájuk megnevezésének kiírásáról a versenyzők maguk gondoskodnak.
A szponzorok vagy támogatók megjelenítését a zsűrizés után lehet kitenni a versenymunkák mellé.
A versenymunkák értékelése 9 - 10 óráig tart.
A verseny értékelése arany-, ezüst-, bronzérmek és oklevél díjazással valamint különdíjak odaítélésével történik.
A feldíszített asztalok 11 órától 14-ig megtekinthetők a nagyközönség számára.
A verseny időtartama alatt különböző kóstolók, bemutatók, büfé áll a közönség és a versenyzők rendelkezésére.
Eredményhirdetés: 16. 00 órakor a Nagyszínpadon.
Nevezési határidő: 2020. augusztus 31. hétfő
A nevezés módja:
A jelentkezési lapokat postai úton az alábbi címre kérjük elküldeni:
Hajdúböszörményi Gasztronómiai Egyesület
4220 Hajdúböszörmény Szabadhajdú utca 47.sz.vagy
E-mailen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Nevezési díj:
- versenymunkánként 1500 Ft
A nevezési díjat a helyszínen lehet befizetni.
A versennyel és a jelentkezéssel kapcsolatban, felmerülő kérdésekben keressék
Gajdán Antalné Hajdúböszörményi Gasztronómiai Egyesület elnökét.
Tel: 06-30-9-037-415 vagy email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
A felkészüléshez jó egészséget, a versenyhez sok sikert kívánunk!