VIII. Bezermeni Vigasságok Gasztronómiainap

 

Beszámolója

 

A rendezvény ideje: 2017 09. 09. szombat  9:00 órakor kezdődött. A rendezvényt ünnepélyes megnyitóval kezdtük, melyen jelen volt Sőrés István Hajdúböszörmény város Alpolgármestere, Dr. Tiba István Országgyűlési képviselő, Mező Barna a Hajdúböszörményi Vagyonkezelő Zrt. képviselője, és a fő támogatók képviselői is.

 

A rendezvény helye:  Bocskai Strand- és Termálfürdő

                                    4220 Hajdúböszörmény Uzsok tér 3.sz. 

 

Célunk: VIII. alkalommal hagyományt teremtő jelleggel került megrendezésre a „Bezermeni Vigasságok" gasztronómiai nap, melyet a város napjához, és a mezővárosi múltunk emlékéhez kapcsolódva szervezünk évek óta. A hagyományok ápolásában a gasztronómiai örökség megőrzése fontos feladat számunkra. A rendezvény a gasztronómia sokszínűségét kívánja bemutatni a térségben élők és a turisták számára. VIII. rendezvényünket, neves előadó meghívásával kívántunk az előző évekhez képest emlékezetessé tenni a résztvevők számára.

Jelen volt Kis Grófo magyar előadó.

 

Elkészítettük a „Böszörményiek nagyasztalát”, mint eddig minden évben, melyen az összes versenyző ételét egyszerre

láthatta és kóstolhatta a nagyközönség.

 

IDÉN a Hajdúböszörményi Gasztronómiai Egyesület szervezésével a III. rekordunkat állítottunk fel, mellyel bekerültünk a magyarországi rekordok könyvébe. 1314 adagos „ Jóasszony ragu tanyasi csirkéből, böszörményi módra„ étel elkészítésével a Hajdúsági Regionális Culinary Team tagjai birkóztak meg.  Újabb felkérést kaptunk rekordkészítésre, mellyel kapcsolatosan tárgyalunk, hol és mikor főztünk meg.  A hiteles jegyzőkönyv elkészítésénél jelen volt Dr. Szarva-Szabó Kata a Szabadhajdú Nonprofit Kft. Ügyvezető Igazgatója is, aki aláírásával tanúsította a rekord sikeres megvalósítását. A diplomákat melyet a készítők megkaptak tanúsítványként „ Magyarországi rekordereknek „ nevezi Őket.

Rédai Attila , Boros László, Gajdán Antal, Gajdán Attila, Balog Szabolcs, Szabó Viktória ,Gajdán Antalné, Gajdán Antal technikus valamint a segítő iskolák 16 gyereke ( Veres Ferenc Szakképző, Debreceni Vendéglátó Ipari Szakképző)

 

Versenyfelhívást írtunk ki profi, amatőr, tanuló és vadász szakács kategóriában versenyzők részére. A feladatuk volt a Hajdúság és környékére jellemző magyar őshonos állatok húsából készült népi ételek felkutatása, elkészítése és bemutatása a rendezvényre érkező látogatóknak. Ezáltal kívántuk a jövő nemzedékének átadni múltunk gasztronómiai emlékeit felidéző népi szokásait. Idén a helyi értékek, a helyileg termelt élelmiszerek felhasználása és népszerűsítése volt. Így pl. a nyúl és a tanyasi csirke felhasználása kapott szerepet a rekordétel elkészítésénél és a chéf csatánál is. Több környékbeli és helyi zöldség, gyümölcs termesztők portékái is felhasználásra kerültek.

 

E napon kerestük a „Hajdúság legjobb chefjét és a „Legjobb fakanálforgató” chefcsatában megmérethették tudásukat a profi és tanuló szakácsok.

Idén a  Karancslapujtői Karancsvölgi Jótevők Egyesülete csapat nyerte a Hajdúk legjobb chéfjének járó vándorserleget és az egyhetes 5 főre szóló Olaszországi nyaralást.

 

Hatodik alkalommal került megrendezésre a hidegkonyhai verseny szakácsoknak.

 

Mária-napi dübbencs és egyéb édes süteménysütő versenyt hirdettünk a háziasszonyoknak, melyen nagy volt az érdeklődés

 

Konyhatechnikai gépek és berendezések bemutatója és vására is volt, melyet a FAGOR Pozsonyi márkaképviselője tartott.

 

Gasztrotoutisztikai vendégeket hívtunk / Karcag, Szeghalom, Kárpátalja, Erdély./ .Idén 4. alkalommal is eljöttek Nógrád megyéből a Karancslapujtői Egyesület. A rendezvényre látogató összes korosztály számára készültünk különböző kulturális programokkal. Helyi amatőr együttesek és vidékről, Szerepről, Furtáról, Görbeházáról, Csömörről, Hajdúszovátról, Nagyváradról, Debrecenből, érkeztek csoportok.

A gyerekek számára az egyik legérdekesebb elfoglaltság volt a helyszíni élményrajz verseny, megy magköpő verseny és a dinnyegurító verseny.

 

Programjaink között szerepeltek még: kézműves foglalkozások, fotóverseny, ételtotó, termék bemutató és népi ételek kóstoltatása. A Széchényi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola is bemutatkozott. A Vöröskereszt helyi szervezete egészségügyi szűrészt és véradást szervezett. Cseresznye Lászlóné részére, aki korábban vett részt a főzőversenyeinken csípőműtétjéhez irányított véradást szerveztünk. Tourinform iroda is jelen volt. Jelen volt a Nánási portéka, melyet a rendezvényre látogatók örömmel fogadtak. Új volt a parajdi sóbányából forgalmazott sókat vásárolhatták meg az érdeklődők.

A határvadászok is toborzást tartottak.

 

A rendezvény sajátossága: a gasztronómia iránt érdeklődők magas, szakmai színvonalon szervezett gasztronómiai napot tölthettek a  Bocskai Strand- és Termálfürdőben.

Röviden fogalmazva: 1 nap, amikor minden a gasztronómiáról szólt a gasztronómiát kedvelőknek. A szakmai lapokban, honlapokon és a megyei s, városi médiában szerepeltünk.

Ez a rendezvény az, amikor a megyében egyszerre a legtöbb profi szakács együtt van.

 Területi kihatása: Országos és határon túli. Felmérést készítettünk, mely alapján 121 ételt zsűriztek, versenyzők az ország több településéről érkeztek (Karancsberény, Hajdúhadház, Balmazújváros, Szerep, Nyíradony, Hajdúnánás, Nyíregyháza, Debrecen, Karcag, Szeghalom, Görbeháza), 18 chéf párbajban részvevő szakács, 36 süteménykészítő és 26 gyermek a  helyszínen vett részt ügyességi versenyeken.

A látogatók között országhatárain túlról (Ukrán, Román, Német és Szerb, Lengyel, Szlovák) visszatérő, látogatóink is voltak. A látogatók több mint egy harmada más településekről érkeztek az idén is.

A verseny sikeresen lezajlott. A koncertre sokan kilátogattak, mely jó hangulatban telt. Jó hangulatban, énekelve mulattak a vendégek az esti retro partin is.

  

Terveink között szerepelt:

-          Országos rangos szakmai versenyek közé növelni Hajdúböszörmény város hírnevét, melyet úgy gondoljuk 8 év alatt megismertek Magyarországon és külföldön is.

-          Az idelátogató vendégeknek, visszajelzéseik alapján vendégéjszakákat töltöttek a Campingben és magánszálláshelyeken is, mely tudomásunk szerint teljesen megteltek.

-          Rangos, nemzetközi hírű, szakmai zsűri látta el a verseny pontozását, melyet az idelátogatók meg is állapítottak példaértékként, hogy ennyi világbajnok és híres szakács nincs egyszerre jelen egy

           környékbeli rendezvényen sem.

-         Szeretnénk és várjuk a hajdúvárosokból érkező csapatokat, képviseljék magukat, ezáltal szorosabb kapcsolat alakulhat ki településeink között.

 

A Hajdúböszörményi Gasztronómiai Egyesületnek a tagjai és önkéntesei a jövőben is szeretnék-e rendezvényt megszervezni, mert a mai korban fontosnak tartják a múlt hagyományát a jövő nemzedékének átörökíteni. Az új gasztronómiai trendeket bemutatni és felfedezni fiatal tehetségeket versenyeinken, akiket támogatni kívánunk, hazai vagy nemzetközi versenyeken.

 

A rendezvény szakmai fővédnöke:

             Rédai Attila Világbajnoki aranyérmes mesterszakács és executive chef.

A rendezvény szakmai szervezője:

             A Hajdúböszörményi Gasztronómiai Egyesület és

             Rédai Attila Világbajnoki aranyérmes mesterszakács és executive chef.

 

 

A rendezvény honlapja:www.bezermenivigassagok.hu oldalon. Itt nagyon sok fotó és az eredmények megtalálhatók. A Hajdú-Bihari Napló, Szabadhajdú hetilap, HBTV, Haon, Dehir,  Hajdú-Hír, Facebook rendszeresen beszámol a rendezvényről.

 

Hajdúböszörmény, 2017.09.29

 

 

                                                              Gajdán Antalné egyesületi elnök

 

 

A felhasználói élmény fokozása érdekében a weboldal sütiket használ.

További információért klikkeljen ide.

Elfogadom

Kedves Gasztronómiát Kedvelők, Kedves Főzőcsapatok!

2020. szeptember 5-ére terveztük a XI. Bezermeni Vigasságok Gasztronómiai Napot megrendezni.

Egyesületünk több hónapja próbálja szervezni és alakítani a rendezvényt, de közgyűlésünk úgy döntött, hogy a vírushelyzetre való tekintettel sajnos le mondjuk a szabadtéri eddig megszokott módon való verseny megszervezését.

 Helyette:

Egyesületünk egy internetes, ételfotó versenyt hirdet " Bezermeni Vigasságok csendesen otthon maradunk" címmel.

VERSENYKIÍRÁS

Témája: Ételkészítés a családdal szabadtűzön bográcsban és a Hajdúságban fellelhető őshonos állatok húsából készült népi étel legyen.

Desszert szabadon választható.

A fotók mellé kérjük- a csapat nevét- az étel nevét- desszert nevét.

Kérjük a receptet is, melyek közül majd a legjobbakat ismertetjük oldalunkon.

Három fotót kérünk készíteni

1. Az étel alapanyagainak előkészítése

2. Az étel főzése

3. Az étel tálalása

Mindegyik fotón látszani kell a csapat ételét készítőjének valamint egy az napi napilapnak a kitálalt étel mellett, hogy a dátum is látszódjon.

A versenyfotók készítésének ideje

2020 szeptember 7-13 ig készülhet.

Beküldés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2020.09.13. éjfélig.

A csapatok 1- 3 helyezésig lesznek díjazva.

1 . Welness hazai hotelben három napra két före

2. A Nyíregyházi Vadasparkba belépő két főre

3. A Jótékonysággal egybekötött Gasztrómiát Kedvelők báljába belépő két főre.

A zsűri hazai neves szakácsokból áll.

Eredmény hirdetés 2020.09.16- án 16 órakor élő bejelentkezéssel a Facebookon.

Várjuk a nevezéseket.

Jó versenyzést kivánunk

Hajdúböszörményi Gasztronómiai Egyesület

Megértéseteket köszönjük!

Reméljük jövőre megvalósíthatjuk a XI Bezermeni Vigasságok Gasztronómiai Napot

Üdvözlettel: Gajdán Antalné, egyesületi elnök